Pišite nam

welcome@vitaverde.rs

Pozovite nas

011 / 36 11 826

Vita-Verde_Logo

Hidrokulture

Zašto hidroponika?

Većina hidro biljaka se prvo uzgaja u zemlji, a zatim se zemlja uklanja sa korena i biljka se presađuje u hidro granule i smešta u specijalne plastenike sa 100% vlažnosti. Nakon ovoga, biljke su spremne za presađivanje u vodootporne unutrašnje saksije (lajner).

Zahtevi i održavanje

Zalivanje

Kako funkcioniše zalivanje?

Princip zalivanja je za sve hidro biljke isti. Zalijte biljku do optimalnog nivoa vode (OPT symbol na meraču nivoa vode).

Napomena: merač nivoa vode uvek ima blago zakasnelu reakciju. Uproseku potrebno je 4 nedelje da nivo vode padne na minimum (oznaka MIN). Kada se dostigne minimalni nivo vode, treba sačekati 4-5 dana pre ponovnog zalivanja. Ovo sprečava da koren biljke bez prestanka bude u vodi i truli. Generalno pravilo za zalivanje je: manje je vise.

Koliko često treba zalivati biljke?

Kod hidro biljaka se umesto zemlje koriste hidro granule koje apsorbuju vodu i postepeno je otpuštaju korenu biljke.

Zahvaljujući kapilarnim kapacitetima granula, voda ne ostaje samo na dnu saksije van dometa korena. U proseku potrebno je zalivati biljku samo jednom mesečno. Ovo znači da sa aspekta održavanja potrebno doći samo dvanaest puta godišnje i brinuti o biljkama.

Osvetljenje

Koji intenzitet svetlosti je potreban biljkama?

Optimalan intenzitet svetlosti za biljke je oko 700lx, a minimum koji samo pojedine biljne vrste mogu da prezive je manje od 400lx.

Šta činiti ukoliko ima previše/premalo svetla?

Postoje biljke koje vole direktno sunce, potpuni hlad ili delimičan hlad. Najbolji pristup je prvo izmeriti intenzitet svetlosti u prostoru i na osnovu toga izabrati odgovarajuću biljku. Ukoliko ima premalo svetla, moraćete ili da promenite vrstu biljke ili da joj promenite mesto. Ukoliko ima previše svetla, biljki će biti potrebno više vode.

Održavanje

Koliko održavanja je potrebno za unutrašnje biljke?

Održavanje najviše zavisi od sezone i izbora biljke. Većina biljaka zahteva brigu 1-2 puta mesečno u zimskom period, i 2 puta mesečno tokom leta.

Kako đubriti biljke?

Postoje dva načina za đubrenje hidro biljaka: đubrivom u kuglicama i tečnim đubrivom.

Kuglice đubriva se postavljaju po površini sadnog supstrata (u ovom slučaju preko hidro kugli). Takođe postoje dve vrste đubriva u kuglicama: one koje se otope odmah i druge koje prilikom svakog zalivanja ispuštaju male količine đubriva.

Tezna djubriva su naibrzi nacin da se prehrani bilika jer se odmah rastvore u vodi i bilika odmah uzima

Pogledajte još